Translate

18 de juny del 2010

Record per a José Saramago


Ahir parlava d'un arbre que volen tallar i avui un arbre molt i molt gran ens ha deixat...

La pregunta de "a quina persona admires més?" sempre ha estat inquietant per mi. No creia que un esportista o actor pugués mereixer tal credit ja que els mitjans de comunicació juguent molt a favor d'aquests personatges. Tampoc algú molt proper a mi, ja que seria una resposta molt esbiaixada. Però des del juny de 2004, sense adornar-me´n ja podia contestar a aquesta pregunta: José Saramago.

Ja havia llegit alguna cosa sobre ell abans i estava pendent de saber més sobre ell, però va ser una tarda al Fòrum de les Cultures de Barcelona on el vaig poder veure i escoltar en directe. Després de la seva xarla em vaig quedar molt impresionada. Segurament els meus pares se'n recordaràn ja que tambè hi eren :) La vitalitat d'un home que rondava els 80 anys, l'energia i valentia en descriure i compartir les seves idees era molt inspiradora. Definitivament era un personatge del món. No entenia de fronteres i es solidaritzava i utilitzava la seva millor arma, la seva narrativa directa però que a la vegada rondava la fabulització, per defensar a ultransa moltíssimes causes. Des del medi ambient, la democràcia, el dret a la reflexió i la filosofia, passant últimament per denunciar les actuacions de Berlusconi i la condemenda del jutge Garzón (aquest és l'últim escrit que va penjar al seu bloc el 13 de Febrer de 2010). Algunes de les seves denuncies havien estat molt discutides i causaven controversia. Per exemple la seva última novel·la Caín o les declaracions directes i punyents sobre Berlusconi. Però ell era una persona fundamentalment valenta que no canviava les seves declaracions u opinions per por al que diràn.

Ara en el seu bloc (podeu trobar-ne un link a la secció "Links interessants") la Fundació Saramago hi penja extractes de les seves obres. Tot sigui per no oblidar-lo i seguir inspirant-nos amb el que ens queda d'ell: els seus escrits i les seves entrevistes.


Saramago visitant a finals de 2009 a Aminatou Haidar quan estava fent vaga de fam a Lanzarote.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gemma, jo també recordo aquella tarda al Forum de Barcelona. Els pares no hi eren, crec que els que vam poder gaudir d'aquella xerrada del Saramago vam ser el Josep, tu, jo i potser també el Pau Corretgé.
Quan he sabut la noticia he pensat amb tu i ja sabia que escriuries algo al blog! :p
Una abraçada.
Anna.